Kezeléseimhez

on .

Célom, hogy pácienseim gyógyuljanak, meggyógyuljanak. Ehhez többnyire szükséges, hogy tüneteiket megértsék, miért alakultak ki, és megtegyék mindazt a változtatást életvezetésükben, ami gyógyulásukhoz, kitűzött céljaik eléréséhez szükséges. A változtatásokhoz azonban többnyire szükséges még energia, amit bioenergetikai kezeléseim által igyekszem biztosítani pácienseim részére, illetve az ezekhez az energiákhoz vezető lépéseket megtanítom. Ha a gyógyulás érdekében szükségesek még légzőgyakorlatok is, akkor azokat is megtanítom.

Lélegezz kevesebbet és tovább élsz

on .

(Megjelent a Kineziológia Magazin 2015. októberi számában.)

A légzés a legalapvetőbb anyagcsere folyamatunk. Két szempontból is. Egyrészt levegő nélkül bírjuk ki legkevesebb ideig (az emberek többsége maximum 2 percig, míg étel nélkül akár hetekig és folyadék nélkül is kb. két napig), másrészt a naponta „elfogyasztott” levegő mennyisége, bármily furcsának is tűnhet, jelentősen meghaladja a folyadékként és szilárd anyagként bevitt mennyiségeket. Egy felnőtt ember 10 – 20 kg levegőt lélegez be naponta.

Hogyan fogynék én húsz kilót egy év alatt, ha kéne

on .

Tíz pontban összeszedtem azt, hogy én miként adnám le a súlyfeleslegemet, ha fogyni szeretnék. Íme egy program, ami szerintem havi egy-két kilogramm leadására kiváló éhezés és megszakadás nélkül.

Mi történik egy kezelésnél Barna Miklósnál

on .

A kezelések rendszerint egy órásak. Kezdődik azzal, hogy a páciens elmondja milyen ügyben jött, és ezzel az üggyel kapcsolatban megfogalmaz egy konkrét célt. Pl. magas a vérnyomásom és azt akarom/szeretném/kívánom, hogy 120/80 legyen, vagy kemoterápiás kezelésre járok és azt akarom/szeretném/kívánom, hogy a kemoterápia a lehető legtöbbet használjon úgy, hogy a mellékhatásai ne gyötörjenek. Az is lehet, hogy valaki azt akarja/szeretné/kívánja, hogy múljon el a pánikbetegsége és ezzel egyidejűleg legyen kiegyensúlyozott a kedélyállapota.

A rák kezeléséről, gyógyításáról

on .

A rák érzelmi szinten az elfojtott haragok, sértődések, bánatok, bűntudatok, félelmek „eredményeképpen” jön létre. Ehhez jön még a gondolkodás szintjén az egoisztikus, nem változtatok, valamint a lemondok a valódi céljaim megvalósításáról működés, és még esetleg más helytelen, egészségtelen gondolkodás. Fizikai szinten „kiegészül” ez még toxikus anyagokkal, környezeti hatásokkal, egészségtelen életvezetési tényezőkkel, életmóddal és a genetikai háttérrel. Sok minden okozhatja a rákot, de talán az a fontosabb, miként lehet belőle kigyógyulni.

Alkoholról, tudatmódosító anyagokról

on .

Néhány gondolat az alkoholról és a tudatmódosító anyagokról (drogokról). Na. nem a különböző sörök, borok, pálinkák és egyéb italokról, hanem az alkoholról, a C2H5OH-ról, drogokról. Ezek az anyagok, ha bejutnak az emberi szervezetbe, vagy képződnek ott, pl. az édességek lebomlásából, akkor ott olyan hatást gyakorolnak, hogy az emberi ÉN részben, vagy ha nagyobb a koncentráció akkor teljesen távozik a fizikai testből. Ez időnként még kellemes is lehet, hiszen nincs mindig jóban az ember még saját magával sem. (Mármint a személyiség az ÉN-nel.) Ezért is szerethetnek inni, drogozni azok, akik ezt megteszik.

Az a baj, hogy …

on .

Na, ha így kezdenek egy mondatot, ahogy a cím is kezdődik, akkor ott az a helyzet, hogy megint csak a panaszkodás kezdődik vagy valakinek a megszólása, vagy valami hasonló és mint sejthető ezen az oldalon ez NEM egy elfogadott viselkedés. Figyelje meg magát a kedves olvasó egy ilyen "az a baj … "-jal rendesen megrakott beszélgetés után! Jobban érzi-e magát vagy sem. Én nagyon rosszul érezném magam, ezért nem is hagyok ilyenre teret, időt, lehetőséget. Helyette én az az a helyzet, ezzel kapcsolatban arra gondolok, hogy, vagy valami mást használok.

A gyógyulás frekvenciafüggő

on .

A gyógyító bioenergetika célja a páciensek felé olyan energiák eljuttatása, melyek a gyógyulást segítik és eredményezik.
A gyógyulás frekvenciafüggő. Egy vagy több szerv, szövet, sejt, csakra, meridián, az aura bizonyos része(i), aminek vagy amiknek az állapotán javítani szeretnénk egy bizonyos rezgésen, frekvencián működik. Ez a frekvencia betegség, probléma esetén mindig alacsonyabb, mint az egészséges állapoté. A gyógyász feladata az, hogy a kliens közreműködésével együtt megtalálja a megoldást a frekvencia kellő megemelésére, és ha ezt sikerült elérni, utána a fenntartására. Nagyon sok mindennel el lehet elérni frekvencia növekedést:

Miért és miként fejlessze magát a természetgyógyász?

on .

Miért? Azért, hogy hatékonyabban tudjon kezelni. A gyógyító ember azért jó ha fejleszti szellemi, spirituális képességeit, mert így átalakul energiarendszere. Magasabb frekvenciájúvá válik. Ezáltal olyan dolgokra érezhet rá, vezetheti el intuíciója, amire korábban nem, és olyan dolgokat érzékelhet páciensénél, ami sokat segíthet terápiás munkájában. Ez nem csak bioenergetikusoknál jó, ha megtörténik. Jó az egy fitoterapeutánál, masszőrnél vagy egy kineziológusnál is. A magasabb frekvenciára hangolódás az intuíció fejlesztésén túl azt is eredményezi, hogy az átalakult energiarendszer miatt a gyógyító ember egész lénye átalakul és alkalmasabbá válik a gyógyításra. Páciensei egyre jobban kezdik magukat érezni jelenlétében, egyre könnyebben megnyílnak és pont azokat a dolgokat úgy mondják el, ami a gyógyulásuk szempontjából éppen szükséges. Sokszor nem is az a fontos, ami elhangzik, fizikailag megtörténik egy gyógyító–páciens találkozás során, hanem ami finomenergetikai szinten az aurák között történik és aminek a hatását igen nehezen lehet bebizonyítani.

Mit eredményez a légzés átalakítása sportolóknál

on .

Sportolóknak, edzőiknek a légzésről

A megfelelő légzés a legtöbb sportban a kellő teljesítmény egyik követelménye és záloga. Az edzők és a sportolók jelentős része azonban még az út elején járnak abban, hogy a légzés edzésen és azon kívüli megváltoztatásával, kisebb technikai trükkökkel, miként lehet előidézni:
az állóképesség növelését
a gyorsabb regenerációt
az esetleges sérülések gyorsabb gyógyulását
az immunrendszer erejének fokozását
az izmok nagyobb lazaságát
az izomtömeg gyorsabb fejlesztését.

A helyes légzés és a meditációk

on .

A légzőgyakorlatok közbeni és utáni relaxáció, meditáció, de még a légzőgyakorlatok nélküli relaxáció és meditáció is nagyon jól segíti a légzésközpont és az egész test egészséges ellazulását, „át- és újraprogramozását”. Relaxáció és meditáció helyes elvégzése esetén, még légzőgyakorlatok végzése nélkül is megnő a vér szén-dioxid-tartalma, ami segíti az agy ereinek kitágulását, a vér viszkozitásának csökkenését és a hemoglobin oxigénleadó képességének fokozódását. Ez javítja az agyműködést, megkönnyíti az agy különböző területeinek együttműködését. Javul a képalkotás képessége, az asszociációs készség és az intuíció, melyek olyan minőségek, amik nagyon hasznosak egy meditáló számára is. Légzőgyakorlatok alkalmazásával a meditáció egyszerűen könnyebben megy és erőteljesebbé tehető, még jobban elmélyíthető. Ezt nagyon sok olyan ember tapasztalta már, aki gyakorlott meditálóként kezdett légzőgyakorlatokat végezni.

A relaxáció egy ellazult pihenés, míg meditáció közben az egyén képeket alkot elméjében (lehetőleg olyat, ami céljai megvalósításával összhangban van) és jó esetben pozitív érzéseket is átél az elképzelt képhez, történethez kapcsolódóan. Relaxált, alfa agyhullámú állapotban (az Agykontroll szerint 30-szor) nagyobb erővel képes az elme teremteni az éber tudatú, béta agyhullámú állapothoz képest. Ebben az állapotban a test is sokkal jobban alakítható, programozható elménk erejével, mint éber állapotban. A test programozhatósága az ún. théta állapotban, azaz mély relaxációban még erőteljesebb. A théta állapot légzőgyakorlatok után, illetve közben sokkal könnyebben elérhető, mint megfelelő légzőgyakorlatok nélkül.

Ha valaki igazán hatékonyan szeretne meditálni, akkor egyáltalán nem mindegy a testhelyzet. Sok meditáció úgy kezdődik, hogy „Helyezkedj el kényelmesen …”. A helyes testtartás meditációban is a függőleges, az egyenes testtartás. Ha görnyedt, hajlott vagy fekvő testhelyzetben van valaki, akkor a hasi légzés nem kellő mértékű, ettől a sejtek oxigénellátottsága kisebb, mint lehetne, kisebb a szén-dioxid-tartalom is a vérben, a sejtekben, amitől egy kicsit össze is húzódnak, illetve kevésbé tágulnak ki az erek, kevésbé javul az agysejtek vérellátása. A meditáló ember akkor jár el jól, ha hozzászoktatja magát ahhoz, hogy egyenes tartásban, függőleges gerinccel meditál. El kell érnie, hogy ez a testhelyzet kényelmes legyen a számára. Gyakorlással ez könnyen megoldható. Ez a testhelyzet egészséges a test számára meditáció közben is, mert a fekvő testhelyzetet leszámítva így a legkisebb az izomfeszülés a törzsben. A függőleges testhelyzet azért is előnyösebb meditáció közben a fekvőnél, mert nemcsak a véráramlás és a vér összetétele kedvezőbb így, de az ÉN vagy másképpen mondva a szellemi erők is erőteljesebben vannak jelen, mint pl. vízszintes pozícióban. Ezért is javasolják a tai-chi és az antropozófiai tanítások, hogy e testhelyzetben meditáljanak követői.

Sok meditáció úgy kezdődik, hogy „Helyezkedj el kényelmesen! Végy egy mély levegőt és fújd ki!” Ezután folytatódik a meditáció. Ez a fajta légzés csak akkor hasznos, ha valaki stresszes állapotból kezdene meditálni. A nagy mértékű légzés stresszoldásra jó, főleg szájon keresztüli kilégzéssel. Erőltetni felesleges és káros.

Meditálni csökkentett légzéssel érdemes igazán. Meditációban, ha valaki jól csinálja, automatikusan lecsökken a légzés mértéke. Ezt lehet és érdemes is akarattal támogatni. A meditáció bevezető, relaxáltató szakaszában nagyon jó, ha valaki csökkentett alhasi légzést alkalmaz, legyen akár még kis mértékű légszomja is, és így agyát, vérét még inkább alkalmassá teszi a szellemi aktivitáshoz.

Az is egy jó módszer, hogy a relaxáltató szakaszban feltesz a meditáló egy maszkot, porálarcot magára és azt arcán hagyja úgy 5-10 percig, és ha elérte a teljes relaxációt vagy a 10 percet, akkor leveszi magáról és folytatja a meditáció lényegi részével. A maszk azért hasznos ilyenkor, mert a kilélegzett levegőből egy részét így az ember a következő levegővétellel visszaszívja, ezáltal a kilélegzett levegőben lévő szén-dioxidot is, ami ekkora időtartamban csak jót okoz.
Fontos: lehetőleg a 10 percet ne haladja meg a maszkhasználat ideje, mert több akár lehet káros is. Erről bővebben könyvemben olvashat. (A légzés gyógyító ereje.)

Meglehetősen sok meditáció bevezető szakaszában a légzés megfigyelése a feladat. Ez nagyon jó egyrészt azért, mert elvonja a figyelmet minden másról, és egy dologra, egy olyan testi folyamatra irányítja, ami jól megfigyelhető. Másrészt ráirányítva a figyelmet a légzésre az egyszerűen egészségesebbé válik. Bármilyen testi folyamatunk, még ha azt nem is akarjuk befolyásolni, akkor is, már a megfigyelés energiájától javulni fog. (Ahol a figyelem, ott az energia. Ahol energia, ott gyógyulás.) Ha javul a légzés, akkor az eddigiek értelmében hatékonyabb lesz a meditáció is. Érdemes hát a relaxáltató részben figyelemmel lenni a be és kilégzésre. Ha valaki tudja, miként kell egészségesen lélegezni, akkor légzése a megfigyelés során automatikusan elkezd javulni e tudása miatt is.

Meditálni azért is nagyon hasznos, mert a meditációk befejezése után még mintegy fél óráig általában nagyobb nyugalomban végezzük tevékenységeinket, mintha azt meditáció nélkül tettük volna.