Mire jó a kineziológia?

 

A kineziológia arra vállalkozik, hogy oldja a stresszeket, ezáltal nyugodtabb, tudatosabb, több örömmel teli, egészségesebb életet biztosítson. A stresszek akadályozzák a testben és az energiarendszerben az életenergiák egészséges áramlását. Stresszoldás során az energiák áramlása egészségesebbé válik, ebből fakadóan a test öngyógyítási mechanizmusai is erőteljesebben tudnak működni és egy kezelés, ezért nem csak lelki megkönnyebbülést okoz, de a testi tünetek javulását is gyakran eredményezi.

Stresszben van akkor, ha feszült, ha ideges, ha haragos, ha megsértődött, ha összezavarodottnak érzi magát, ha nem tud dönteni, (pl. hogy ki legyen az orvosa, milyen kezeléseket válasszon), ha hirtelen hangulatváltozásai vannak, ha halogat, ha bizonytalankodik, ha kerüli a változásokat, ha nem tud egyedül maradni, vagy állandóan egyedül akar lenni, ha folyton a gondjaiban él, a jövőt sötéten látja, panaszkodik. Ha nem tud örülni, a napi történéseket teherként éli meg. Ha fél az orvosi alkalmaktól, és bármi más aktuális teendőtől. Ha negatívan áll a dolgokhoz és nincs bizalma, hite önmagában. Ha fizikailag rosszul érzi magát: pl. gyakran van hányingere, szédül, gyenge, rossz a közérzete, izzad, beteg, stb.

Mindez azt jelzi, hogy stressz, feszültség van Önben, amitől fontos lenne megszabadulnia, hogy az energia akadálytalanul és kiegyensúlyozottan tudjon áramolni, és boldognak, elégedettnek, kiteljesedettnek érezhesse magát, és a stresszek ne rekesszék meg az energiák egészséges áramlását, ne hozzanak létre Önnél különböző pszichoszomatikus betegségeket.

Kialakult betegségek esetén a kineziológiai stresszoldás segít a test energetikai, és ezen keresztül biokémiai folyamatainak helyreállításában, ezáltal a kellemetlen tünetek elmúlásában is. Az energetikai rendszert korrigálva a fizikai testet irányító, szabályozó öngyógyító folyamatok beindulnak, felerősödnek, ezáltal a páciens állapota, tünetei is jobbakká válnak. A korrekciók kiválasztásának alapja az izomteszt.
A modern pszichológia a technikák széles skáláját használja arra, hogy meghatározza, mi történik valakivel az éber tudatos szintje alatt vagy felett. Ilyen módszerek pl. az álomanalízis, hipnózis, asszociációs gyakorlatok, írásos teszt-feladatok. Az ok, amiért az izomtesztelést használják a kineziológusok az az, hogy nagyon gyors és megbízható eszköz az információk megszerzéséhez, tiszta választ ad, ami nem képezi további találgatások, magyarázatok és értelmezések alapját.

Miként működik az izomteszt? Azon alapul, hogy negatív érzelmek, károsító anyagok és gondolatok hatására az izmok elgyengülnek. Ezért például, ha valakivel rossz hírt közlünk, előtte általában megkérjük, hogy üljön le, mivel a rossz hír stresszt okoz és ilyenkor tényleg összerogyhat valaki izmai elernyedése miatt. Kineziológiai kezelések során ekkora „izomválaszokra” nincs szükség, jóval kisebb is elég a teszteléshez. Az izomteszteléshez a tesztelt izmot a megfelelő helyzetben, a megfelelő eljárással lehet „kérdezni”. Az izomtesztelést kineziológiai tanfolyamokon lehet elsajátítani.

Az izomtesztelés felfedezéséért, kifejlesztéséért Dr. George Goodheart-ot, e módszer megalapozóját, a 60-as években jelölték orvosi Nobel díjra.

A kineziológia államilag elismert kezelési módszer, melyet akkor gyakorolhat valaki, ha letette az Egészségügyi Dolgozók Továbbképző Intézetében (ETI) a vizsgát, melyet meg kell, hogy előzzön kellő óraszámú egészségügyi, természetgyógyászati és kineziológiai képzés.

A kineziológiai stresszoldások során az életvezetési nehézségekkel, betegségekkel és a betegségek kialakulásával kapcsolatos érzelmi stresszek kiválóan és gyorsan kezelhetőek. A kezelések során tudatosulhat, hogy milyen szituációkban választott úgy a páciens, hogy az a kezelendő állapot kialakulását eredményezte, reagált negatív érzelemmel valaki egy adott helyzetben. E múltban történt választásokat korrigálni lehet és korrigálom is kezeléseim során. A múlt eseményeinek energiái átalakíthatóak, és így a hasonló, jövőbeni helyzetekben a páciens már képes lesz a megszokott, begyakorolt stresszes, betegítő választások helyett újat, egészséget hozót választani. A kezelések során a stresszhelyzetekben összegyűjtött károsító energiáktól a páciens megszabadul, helyet adva a gyógyulását elősegítő energiáknak, viselkedés mintáknak. Az új viselkedési mintákat a kliens már szabad akaratából választhatja meg.

Az agyban a kineziológiai stresszoldás során új útvonalak kerülnek kialakításra, melyek az új, egészséget hozó választások többszöri ismétlésével megerősödnek és ezek után már mint új viselkedési mód rögzülnek a régi mellé.

Egy kezelés, másképpen nevezve oldás, során akkora előrehaladást lehet elérni, amennyit a páciens egész lénye megenged, befogad, de általánosságban elmondható, hogy egy ügy, téma oldására háromnál több kineziológiai kezelés nagyon ritkán szükséges. A gyakori az egy vagy két alkalom. Ha egy ügy megoldódott, azaz a stressz oldódott, akkor a páciens kész arra, hogy új, egészséget hozó választásait megtegye. E pillanattól az egyén akaratán múlik, hogy megteszi-e ezeket vagy sem.

Kineziológiai oldások végén gyakran kapnak a páciensek „házi feladatokat”. Ezek lehetnek kineziológiai korrekciók rendszeres végrehajtása, bizonyos írások elolvasása, CD-k hallgatása, filmek megtekintése, pozitív mondatok gyakori ismétlése, meditációk, étkezési változtatások, vízivási előírások, meghatározott testmozgások végzése, bizonyos tanfolyamok elvégzése, és még lehetnek más lehetőségek is. A házi feladatok kiválasztásának alapja is az izomteszt.