Hogy jól legyél! - stresszkezelés

Beküldve: Aktuális

Hogy jól legyél! tanfolyamok a közeljövőben:

2022. március 19-én 9.00-tól 13.00-ig a Bácskai Kúltúrpalotában, (Baja, Szentháromság tér 3.)

A stressz életünk természetes része. Nem mindegy miként bánunk vele, illetve bánunk-e vele egyáltalán. Vagy csak együtt élünk vele. Nem kötelező együtt élni a félelmekkel, aggodalmakkal, féltésekkel, frusztrációval, idegeséggel, haraggal, sértődöttséggel, bánattal, bűntudattal, szenvedéssel és hasonlókkal. Át lehet menni a "másik oldalra", a derű, kiegyensúlyozottság, kiteljesedés, vidámság, nyugalom, önbizalom, magabiztosság, öröm és hasonló érzésekben való életre. A túlzott stressz kifáradáshoz, betegséghez, kiégettséghez, rossz döntésekhez vezet. Hogy mi kell a megszabaduláshoz? Ha megvan felismerése annak, hogy nem vagyok jól, és kapcsolódik hozzá a változtatás igénye, akkor a tanfolyamon tanultakkal már le tudja gyűzni a stresszes állapotokat és el tudja érni a kívánta(ka)t.

Sokan még azt sem ismerik (f)el, hogy stresszben vannak. Egyesek szinte folyamatosan. A stresszt fel kell ismerni, ahogy fel kell ismerni, ha alattunk esetleg egy jármű is kezd elromlani. A jármű furcsa hangokat kezd esetleg adni, rángat, vagy más módokon jelzi, hogy törődésre, javításra van igénye, szüksége. Az emberi jármű, a test, is jelzi, ha stresszben van. Ezek a jelek felismerhetőek, és ráadásul, nekünk embereknek, ott van még a lelki állapotunk is, ami szintén jelzi, ha valami nincs rendjén. A jeleket lehet értelmezni, de még inkább jó tenni valamit azért, hogy jól, jobban legyen az ember a bőrében. A tanfolyamon ismertetett technikák az alábbi területekről származnak:

  • kineziológia
  • meditáció (agykontroll főleg)
  • csíkung
  • légzőgyakorlatok
  • és néhány saját "fejlesztés"

Buddha mondta: "A fájdalom adott dolog, a szenvedés választás kérdése."

Ez a tanfolyamom rövid, 3-3,5 órás, így díja 7000 Ft/fő, előre utalás esetén 6000 Ft (Barna Miklós e.v., K&H 10400463-50526853-83551008)

Szívesen megtartom e tanfolyamomat cégeknél, intézményeknél is.

Bővebben a stresszről és annak kezeléséről az alábbiakban olvashat:

A stressz életünk természetes része. Régen is az volt. Manapság mintha több lenne belőle. Nagyon fontos, milyen gyakran, alkalmanként mennyi ideig, milyen erővel jelentkezik. Ha gyorsan megszabadulunk tőle, akkor többet vagyunk jól. Ha olyan alapállapotba hozzuk magunkat, hogy már stresszbe alig kerül(het)ünk, akkor még többet.

Stressz esetén lassul az emésztés, az anyagcsere, romlanak érzékszerveink, romlik a sejtek oxigén – és energiaellátottsága, a regeneráció, az alvás, és még további káros és kóros folyamatok játszódnak le bennünk. Ha oldódnak a stresszek, a test és a lélek öngyógyító folyamatai jobban tudnak érvényesülni. A stresszkezelésekhez alkalmazható módszerek nehéz élethelyzetek (gyász, veszteség, kilátástalanság, depresszió, kiégettség, krónikus fáradtság, szorongás, aggodalom, pánik-, szenvedélybetegség) esetén is sikeresen alkalmazhatóak, segítik akár egy gyógyszeres terápia teljesebbé tételét, annak abbahagyását, a szedett nyugtatók, antidepresszánsok adagjának csökkentését, elhagyását.

Ha stresszbe kerülünk, egy sor testi változás is jelzi ezt, kedélyállapotunk romlásával együtt, növekszik a vérnyomás, a pulzusszám, megnövekszik a légzés mértéke és mellkasibbá válik, a vér a belső szervekből az izmokba kerül (ezért is rossz a stresszes ember emésztése), a bőr beteges kinézetűvé válik. Lelki állapotunk a harag, düh, utálat, sértődöttség, bánat, bűntudat, szomorúság, közömbösség, félelem, féltés vagy más negatív érzésbe kerül.

Sem érzelmileg, sem testileg nem jó ez az állapot, ráadásul sok stresszben hozott döntésről kiderült már, hogy többletköltséget, többlet terhet, emberileg is nehezen helyrehozható állapotot eredményeztek.

A stresszek kezelésének, megelőzésének vannak módjai. Ezek között vannak egyszerűen elsajátíthatóak és vannak több gyakorlást igénylőek. Több területről válogathat már, aki szeretne e területen ismereteket, módszereket. Kineziológia, agykontroll, légzésterápiák, jóga, relaxációs módszerek, Reiki, ima, meditációk, jóga, csíkung, tai-chi, mindfullness, és még lehetne sorolni. A felsorolt módszerek, technikák nem igényelnek orvosi ismereteket és nem használnak semmiféle készítményt, gyógyszert, bár azok is hasznosak lehetnek valakinél, a gyógyulás adott szakaszában. Ezek a felsorolt módszerek az embert többnek tekintik molekulák óriási halmazánál, az ember lényét az anyagon túlmutatóan tekintik teljesnek.

Sokan annyira hozzászoktak a stresszes állapotukhoz, hogy észre sem veszik, hogy szinte folyamatosan stresszben vannak. Néha, ha kijönnek ebből az állapotból veszik csak észre, hogy lehet másképp is. (Ők többnyire hamar vissza is kerülhetnek a megszokott kerékvágásba és meglehetősen gyakran emlegetik a lesz..rom tablettát, ami tulajdonképpen nem az elfogadás, hanem a közömbös viselkedés jellemzője, és mint már korábban is szerepelt, stresszes állapot.)

Ha felteszi magának az egyén a kérdést, „Hogy vagyok?”, és nem nem valami pozitív, kellemes szó, szóösszetétel jut az eszébe, pl. a sz...ul, akkor stresszben van, stresszek, korábbi stresszek fejtik ki éppen hatásukat (poszttraumás stressz), amivel jót tesz elbánni.

Mindegyik módszer, technológia azzal kezdődik, hogy meg akar szabadulni a stresszes, kellemetlen állapotától az ember. Ha vannak stresszkezelő módszerei, technikái az egyénnek, és alkalmazza is azokat, akkor egy sokkal élhetőbb világot teremthet magának. Minél több módszert, technikát ismer valaki, annál könnyebb fenntartani egy jobb, kellemesebb lelkiállapotot, és nagy valószínűséggel hosszabb, egészségesebb életet élni. Stresszmentesen jobban tud gondolkodni az ember, kevésbé reagál a külvilág dolgaira, azokat könnyebben, ügyként kezeli és kevésbé kapja fel a vizet, idegeskedik, lesz frusztrált. Ennek megfelelően mind a családi, baráti, munkahelyi kapcsolataiban jobban érzi magát a stresszmentes személy, és egyáltalán nem mellékesen jobb érdekérényesítővé is válik, ha a helyzet úgy kívánja, nemcsak a fogyókúra megy könnyebben (bár az is).+

Ha valaki alkalmaz egy alkalommal egy stresszkezelési technikákat, nagy valószínűséggel nem lesz azonnal és hosszan tartóan kiváló lelki állapotban utána, viszont rövid távon sokkal jobban fogja magát érezni, és ha meglehetősen gyakran kezeli stresszeit, akkor egyre jobban és jobban fogja magát érezni, lesz magával elégedett. A munkát el kell végezni, de meg is lesz az eredménye.

Buddha mondta: „A fájdalom adott dolog. A szenvedés választás kérdése.”

Ha ismer és alkalmaz stresszkezelési technikákat

  • jobb döntéseket hoz

  • energikusabb

  • világosabban látja céljait

  • egészségesebb

  • kellemesebb lelki állapotban, nagyobb önbizalommal él.

Megéri egyre kevesebb stresszel élni, stresszmentesnek lenni.

Barna Miklós

kineziológus, bioenergetikus, légzésterapeuta (kémiatanár)

2022